Monitoring Łabędzia Krzykliwego - Monitoring Ptaków Polski

Monitoring Łabędzia Krzykliwego (MLK) | rok 2022

Łabędź krzykliwy Cygnus cygnus

W 2022 roku gniazdowało w Polsce 319 par łabędzia krzykliwego. W całym okresie badań (2007-2022) krajowa populacja łabędzia krzykliwego systematycznie zwiększała liczebność (53 pary w 2007 r.) i w 2022 r. była najwyższa w historii programu, o 12% wyższa niż w roku poprzednim.

Podobnie jak w poprzednich latach, zasadnicze lęgowiska łabędzia krzykliwego obejmowały: Warmię z Mazurami, Pomorze i Dolny Śląsk z Doliną Baryczy. W pozostałych regionach gatunek był znacznie mniej liczny. W roku 2022 stanowiska łabędzia krzykliwego odnotowano na 190 powierzchniach 10 x 10 km, podczas gdy w pierwszym sezonie monitoringu były to tylko 43 kwadraty. Oznacza to niemal pięciokrotny wzrost areału gatunku w ciągu 16 sezonów.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.