Monitoring Orła Przedniego - Monitoring Ptaków Polski

Monitoring Orła Przedniego (MOP) | rok 2021

Orzeł przedni Aquila chrysaetos

W roku 2021 obecność terytorialnych orłów przednich stwierdzono na 30 stanowiskach, z czego w 18 rewirach wykryto zasiedlone gniazda. Populacja lęgowa gatunku w latach 2000-2021 wahała się w przedziale liczebności od 20 do 34 par, wykazując początkowo tendencję wzrostową, a na przestrzeni ostatniej dekady – stabilną. Większość populacji zasiedla Karpaty; poza tym obszarem dwie pary orła przedniego występują na Pomorzu. Wskaźnik rozpowszechnienia orła przedniego wzrasta (z niewielkimi wahaniami), co oznacza, że polska populacja jest w ekspansji.

W roku 2021 krajowa populacja gatunku zwiększyła się o 14 młodych (średnio 1.08 młodego na gniazdo z sukcesem), odchowanych przez 13 par, co na tle dotychczasowych wyników należy uznać za przeciętny sukces lęgowy w skali kraju. Produktywność populacji w całym analizowanym okresie (2000-2021) nie wykazywała kierunkowych zmian.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.