Mewa czarnogłowa - Monitoring Ptaków Polski

Monitoring Mewy Czarnogłowej (MMC) | rok 2020

Mewa czarnogłowa Ichthyaetus melanocephalus

W roku 2020 liczebność mewy czarnogłowej wyniosła 53 pary i była prawie dwukrotnie niższa od najlepszego wyniku (97 par w roku 2010), lecz wyższa od najniższego wyniku 42 par z roku 2019 (w okresie prowadzenia monitoringu, od 2007 r.). Ptaki gniazdowały głównie w środkowej i południowej części kraju. Rozmieszczenie gatunku było ograniczone do kilkunastu stanowisk. Lęgi mewy czarnogłowej wykazano w 15 kwadratach 10 x 10 km, podczas gdy we wcześniejszych latach występowała w 13-21 kwadratach.

W roku 2020 największa liczba par gniazdowała na Zbiorniku Mietkowskim  na Dolnym Śląsku – 11 par.  Kolejne pod względem wielkości kolonie, liczące 6 par, znajdowały się na Zbiorniku Nyskim na Dolnym Śląsku, w Pieckach na Mazurach oraz w żwirowni Skoki koło Włocławka.

W trakcie przeprowadzania prac terenowych stwierdzono obecność w koloniach 10 par mieszanych. Spośród nich 8 par tworzyły mieszańce międzygatunkowe mewy czarnogłowej ze śmieszką, 1 parę – mieszaniec mewy czarnogłowej z „czystą” mewą czarnogłową i 1 parę – mewa czarnogłowa z mewą siwą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.