Ślepowron - Monitoring Ptaków Polski

Ślepowron

Nycticorax nycticorax

W roku 2017 w kraju gniazdowały 1073 pary ślepowrona. Populacja lęgowa ślepowrona osiągnęła najwyższą wartość od początku prowadzenia badań. Potwierdzono gniazdowanie ślepowrona na 11 stanowiskach. Stwierdzono już dwie kolonie poza obszarem doliny górnej Wisły – na stawach w Górkach i na zbiorniku Mokrzec. Wielkość kolonii wahała się od  16 do 246 par.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.