Orzeł przedni - Monitoring Ptaków Polski

Orzeł przedni

Aquila chrysaetos

W roku 2019 w całej Polsce gniazdowały 33 pary orła przedniego. Populacja lęgowa gatunku w latach 2000-2019 wahała się w przedziale liczebności od 20 do 34, wykazując początkowo tendencję wzrostową, a na przestrzeni ostatniej dekady – stabilną. Poza Karpatami, dwie pary orła przedniego występują na Pomorzu.

W roku 2019 krajowa populacja gatunku zwiększyła się o 9 młodych (po jednym na gniazdo). Był to jeden z najniższych sukcesów lęgowych, obserwowanych w populacji od 2000 roku. Stało się tak za sprawą znacznych strat w lęgach powstałych prawdopodobnie we wczesnej fazie inkubacji jaj. Niektóre pary w ogóle nie przystąpiły do lęgów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.