Łabędź krzykliwy - Monitoring Ptaków Polski

Łabędź krzykliwy

Cygnus cygnus

W 2019 roku gniazdowało w Polsce 188 par łabędzia krzykliwego. W całym okresie badań (2007-2019) krajowa populacja łabędzia krzykliwego systematycznie zwiększała liczebność z 53 do 188 par w ostatnim roku.

Podobnie jak w poprzednich latach, zasadnicze lęgowiska łabędzia krzykliwego obejmowały: Pomorze, Dolny Śląsk z Doliną Baryczy, Warmię z Mazurami i Podlasie. W pozostałych regionach gatunek był znacznie mniej liczny. 

W roku 2019 stanowiska łabędzia krzykliwego odnotowano na 134 powierzchniach 10 x 10 km, a w pierwszym sezonie monitoringu były to tylko 43 kwadraty, co oznacza trzykrotny wzrost areału gatunku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.