Dzięcioł białogrzbiety - Monitoring Ptaków Polski

Dziecioł białogrzbiety

Dendrocopos leucotos

W 2016 roku na 69% powierzchni stwierdzono przynajmniej jednego dzięcioła białogrzbietego podczas przynajmniej jednej kontroli. W perspektywie czterech lat (2013-2016) pełnego monitoringu tego gatunku odnotowano nieznaczny wzrost rozpowszechnienia i fluktuacje liczebności w skali całego zasięgu krajowego tego gatunku. Rozpowszechnienie tego gatunku pozostało względnie stałe zarówno w OSOP jak poza OSOP, natomiast w skali regionalnej rozpowszechnienie wzrosło w południowo-wschodniej Polsce i fluktuowało we wschodniej Polsce. Liczebność tego gatunku silnie się zmieniała poza OSOP i we wschodniej Polsce, natomiast pozostawała na zbliżonym poziomie w OSOP oraz w południowo-wschodniej Polsce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.